27 Eylül 2017 Çarşamba

EGE KOYLARI 2 / Ören-Kuşadası - sahildeki sırasıyla



ÖREN
    çakıllı ve tenha bir sahil
no
·         
TÜRKEVLERİ KÖYÜ
o   Çakıllı, dalgalı çok tenha bir sahili var
·         ÇÖKERTME
o   Uzun ve çakıllı bir sahili var. Kimse yok denecek kadar tenha
·         MAZI
o   Mazı köyünde 15 ayrı sahil varmış. Denizi biraz dalgalı ve sahiller çakıl. Bir iki pansiyon var.Hurma, Ilgın, Yakamoz, Yalı, sahilleri çakıl. KüçükYalı kum imiş ve hemen derinleşmiyormuş ama ben oraya inmedim.



·         BODRUM KOYLARI

o   Yalı Kargıcak koyu : çakıllı tenha bir koy. Balıkçı tekneleri var, su çok berrak, sahil 50 mt. Kadar uzunlukta
o   Yalı çiftlik belediyesi halk plajı : küçük kalabalık bir plaj. Küçük çakıllı
o   Yalı Gerenkuyu : çakıllı boş bir sahil. Denizin içinde yumruk kadar taşlar var
o   Barboros koyu : Gerenkuyu’nun yanında. Otelce kapatılmış, girilmiyor
o   İçmeler Plajı : Bodrumun sol kenarında. Çakıllı kum, denizin içi iri çakıl. 50 mt. Uzunluğunda belediye plajı. Şemsiye şezlong ücretsiz
o   Bardakçı koyu : otel kapatmış. Otelin önü kumsal. Vatandaşa 15 mt.kadar bir sahil kalmış. Kenarı kum, içi çakıl
o   Gümbet : tepedeki değirmenleri geçtikten sonraki koy. İyi kısımlar otellerce kapatılmış. İşe yaramaz kısımlar vatandaşa açık.
o   Akvaryum koyu : Bitez limanından 3 km yürüyüşle ulaşılan küçük bir koy. Sadece tekneler var. Denizi hafif çakıllı, berrak dalgasız. Yürüyüş yolu üzerinde birkaç tane daha küçük koy var. Onlar dalgalı
o   Bitez plajı : kumlu çakıllı bulanık bir deniz. Kısmen otellere ait, kısmen halka açık. İleri kısımları daha temiz ve kum. Çabuk derinleşmiyor. Kalabalık
o   Ortakent plajı : çok uzun bir plaj. Sahili kumlu çakıl, içerisi çakıllı. Plajın son tarfı halk plajı. Plaja paralel bir sokak var. Sokağın sağı tesislerle dolu, solu ise o tesislerin şezlongları ile dolu
o   Camel beach/Kargı : kum bir plaj. Kısmen otellere ait, kısmen halka açık tesis
o   Bağla koyu : güzel bir koy. Kumsal. Koyun yanındaki kooperatif kumsalları işgal etmiş. Bir tarafında misafirlere de lütfen giriş imkanı tanımışlar. Petenin arka tarafında kargı koyu yine aynı kooperatif tarafından işgal edilmiş ama kısmen girilebilecek yerler var.
o   Aspat koyu : güzel bir koy. Tatil köyü tarafından kapatılmış. Otel müşteri olmayanlar da 60 TL harcama yapmak kaydıyla yararlanabiliyor. Tesis kişibaşı 125 TL, kahvaltı, akşam yemeği dahil. Çok lüks değil, kalınabilecek bir tesis.
o   Karaincir koyu : kenar kum, içi bazen kum bazen çakıl. Tesisler ve şezlonglar var, Meteor koyu da aynı yerin devamı. Beach’larda kişibaşı 30 TL harcama zorunlululuğu var. Bu para ödenince şezlong bedava
o   Akyarlar : sokağın bir tarafında tesisler diğer tarfında plaj var. Çok kalabalık ve bizlere uygun değil. Kenarı kumlu çakıl.Balıkçı barınağının arka tarafında yüzmeye uygun yer var ama dibi taşlık.
o   Fener çevresi : fenerin sol tarafında paralı plajlar sağ tarafında ücretsiz tenha sahil var.denizin içinde büyük taşlar var. Biraz ileride vatandaşın girebileceği bir sahil var.
o   Turgutreis : Bodrum’dan sonra çarşısı ve marinasıyla büyük bir yerleşim yeri. Günbatımı plajları çarşının hemen ilerisinde. Çok uzun bir halk plajı. Elektrikli bisikletle baştan başa gitmesi 15 dakikayı buluyor.sahili kum, denizin içi çakıl, biraz ilerisinin içi de kum.
o   Kadıkalesi/Peksimet : bir kısmı halk plajı. Sahilde ağaçlar olması güzel. Ağaçların gölgesinde oturup denize girilebiliyor. Zemin kum. İlerisi otellere ait.
o   Gümüşlük Çayıraltı halk plajı : Kum ve bulanık. Şezloglar ücretsiz.
o   Koyunbaba Çukurbük halk plajı ve Bölme Halk Plajı var.Bölme plajında Denizin içinde büyük kayalar var. Diğeri çakıllı, sakin ve normal halkın kullanabileceği bir plaj.
o   Yalıkavak : çok küçük bir halk plajı var. 30 metre kadar uzunluğunda. Kalan kısım otellerin önünde kalmış. Arada bir sokak var. Solda plajlar ve şezlonglar var sağda tesisler var.
o   Kudür Halk Plajları : şehrin dışında piknik alanı ve deniz bir arada. Sağ tarafta arka arkaya iki yer var. Öndeki kum, arkadakinde büyük taşlar var. Ağaçların gölgesinde piknik yapıp denize girilebilecek güzel bir yer ama sezonda çok kalabalık olması muhtemel. İleri doğru giden yol bir müddet sonra bitiyor. İlerisinde bir şey yok. Oradan geri dönüp sol taraftaki halk plajına gidiliyor. Buraya Patato Beach deniyor.  Orası da piknik ve deniz bir arada halka hitabeden bir yer. Oradaki yoldan ileri devam edince küçük bir balıkçı koyu var. Orada kimse yok ve kumsal.
o   Gündoğan halk plajı : güzel, dalgasız bir plaj. Şezlonglar ücretsiz. Biraz çakıl sonrası kum.
o   Türkbükü : deniz çok güzel. Küçük bir halk plajı var ondan ilerisi sağda tesisler solda plaj ve şezlonglar şeklinde.
o   Cennet koyu : ağaçların arasında çok şirin güzel bir koy. Yapılaşma yok ama bayağı gelen var. Sezonda araç koymaya yer bulunmayacağını tahmin ediyorum.
o   Torba plajı : diğerleri gibi









·         Boğaziçi : Bodrum’dan yukarı doğru devam edince İstanbul boğazına benzer bir yer var ve kenarında bu isimde bir yerleşim var. Görülecek hiçbir şey yok. Sadece tur tekneleri var. Kazık bir otel ve döküntü bir pansiyon var.
·         Kıyıkışlacık/ İasos :  sahilden devam edince kıyıkışlacık yerleşimine ulaşılıyor. Biraz daha ilerisine iasos tabelalarına devam ettiğinde yol  bir marina ve yazlık sitede bitiyor.Tabelalara aldanmamak lazımmış. Meğer tarihi iasos kalıntıları Kıyıkışlacıkta imiş, ama esaslı bir şey de kalmamış.  Denize girmek için bir iki müsait yer var ama çok tenha ve keyifsiz bir yer. Denize girmek için değil ama güzel fotoğraflar çekmek için gidilebilir. Yer yer güzel manzalar var.


·         Bozbük : yüzmeye uygun yeri olmayan balıkçı limanı. Gitmeye değmez.
·         Haydar koyu/Yavankuyu Halk Plajı : Haydar koyuna giderken yolun üzerinde yavankuyu plajı var. Güzel, sakin bir kumsal. Plajı işgal edilmemiş bir yer. Oradan haydar koyuna bozuk bir 1 km yol ile gidiliyor. Haydar koyu nispeten tenha bir kumsal ama  çok enteresan bir yer değil. Yavan kuyu plajı daha güzel.
·         İncekum plajı : Akbük yolu üzerinde, işgal edilmemiş güzel bir plaj.
·         DİDİM Akbük : Akbük içerisinde hem sahili dem denizi kum olan 3 tane büyük plaj var. İlki soğuksu diye geçiyor. Sahilin hemen yanında soğuk bir su kaynağı havuzu var, ismini ondan almış. Çok az bir kısmında gerideki otelin şezlongu var, sahilin  kalan her yerinden denize girilebilir. Bir türlü boyu geçmiyor. İleride kumkent sitesinin önündeki sahil ağaçlık piknik alanı ve önü kumsal şeklinde. Hemen ilerisinde yürünerek geçilebilen küçük bir ada var. Bu sahil de muhafazakar ailelere uygun. Caprise otelin ilerisinde Adnan Menderes Uygulama otelinin önüne denk gelen yerde ise sahte cennet denilen birkumsal var. Tesis ve şezlong olmayan uygun bir kumsal. Bunların dışında Akbükte epeyce çakıllı plajlar da mevcut. Sadece birkaç otel var. Deligth otelde kaldık. Hem fiyatı uygun hem de odaları çok güzel.




·         DİDİM KOYLARI
o   Altınkum : denizi ve kumsalı çok güzel ama o kadar kalabalık ki muhafazakar ailelere uygun değil.
o   Altınkumu ileri doğru geçince 1.koy, 2.koy,3.koy, Manastır koyu isimli 4 koy var. Daha sakin yer arayanlar buralara gidiyor. Bu koylar da vasat özellikteler. Manastır koyu, orada yapılmış yeni büyük otelin solunda kalıyor. Otelin sağına doğru gidildiğinde ise bir sitenin önünde daha güzel bir koy var. Orası da denize girmeye uygun.
o   Altınkum’dan Akbük-Fevzipaşa istikametine doğru ise;
§  cennet koy,
§  Konyalılar kültür sitesi koyu: üyeler dışında girilmiyor. Sahili kumsal küçük şirin bir koy.
§  Haritadaki oval büyük koy. Zamanında Tarım hayvancılık bakanlığı dinlenme tesisleri varmış.Binaları metruk halde, çakıllı bir koy. İnsanlar araçları ile hem piknik hem deniz için gelmişler)


·         Kuşadası
o   Merkez : merkezde küçük bir plaj ve marina var. Denize girmeye uygun bir ortam yok.çok büyük çarşısı var, sezon bitmesine rağmen çok canlı bir yer.
o   Güvercinada : merkezde yer alan ve üzerinde kale bulunan ada aradaki boşluk doldudularak kara ile birleştirilmiş. Osmanlı zamanında yapılmış bir kale. Pek bir özellik yok.
o   Kadınlar denizi : güvercinada’yı geçip 2 km ileri gidince bu plaja geliniyor. Uzun bir kumsal ama merkeze yakınlığı nedeniyle sezonda çok kalabalık olacağı belli.
o   Soğucak/Davutlar/Güzelçam sahili : Kuşadası’nın solunda milli park yolu üzerindeki bu mahallelerin sahili çok uzun plajlarla dolu. Bir kısmı çakıllı bir kısmı kum.
o   Zeus mağarası : dilek yarımadası milli parkının girişinde. Mağarada görülecek bir şey yok. Sadece içindeki soğuk suda yüzmek için gidiliyor. Hemen yolun kenarında olduğu için bir durup bakılabilir, veya yüzülebilir.
o   Dilek yarımadası milli parkı : içirişinde 11 km yol üzerinde 4 tane koy var. Koylar günübirlik kullanım alanı olarak düzenlenmiş. İlk koy içmeler koyu kum sahile sahip, diğerleri çakıllı. Hepsi de temiz denize sahip. Aydınlık koyu, kavaklıburun koyu, karasu koyu. Muhafazakar aileler Eylül’de bile rağbet etmiş. Güzel bir yer.Park içerisinde bir de 15 km yürüyüş yapılabilecek kanyon var. Ancak Eylül ayında kanyonda su akışı yoktu ve sinekler insanın gözünün içine giriyordu. 2,5 km ancak yürüyebildim. Keyifsiz bir yürüyüş oldu.
o   Pygela/Kuştur plajı : Kuşadası’nı Selçuk isikametine doğru geçerken yolda Pygela yazan kırmızı tabelaya dönünce karşınıza çıkıyor. Hemen yakında. Yarısı tamamen kum yarısı çakıllı uzun güzel bir plaj.

o   Pamucak sahili : Tam Efes harabelerine dönen yolun karşı tarafına doğru 3 km gidince karşınıza 100 metre genişliğinde, yaklaşık 4-5 km uzunluğunda muhteşem bir kumsal çıkıyor. Büyük oranda bakir bir sahil. Her kes rahatlıkla denizine girebilir. Şezlong yok denecek kadar. Sadece iki tane derme çatma yiyecek içecek yeri var. Denizi biraz dalgalı.


Devamındaki sahillerle ilgili bilgileri Ege Koyları 3 paylaşımımdan görebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder